tisdag 19 mars 2013

Muskelbristning

Muskelbristning är när muskelfibrerna går sönder. När en muskelbristning bryter ut kan det handla om att hela muskeln är skadad eller bara enskilda delar. En lokal blödning i och kring den trasiga muskelvävnaden uppstår vid en s.k. muskelbristning.

Beroende på hur vältränad en muskel är avgör hur lätt en skada uppstår. En otränad muskel har större risk för att bli överbelastad, och där av få en muskelbristning än en vältränad muskel. Genom stor belastning under kortid eller låg belastning under längre tid eller ouppvärmda muskler kan orsaka muskelbristning.

Om man är en av de olyckliga och få sig en sträckning så ska man så fort som möjligt lägga ett tryckförband som kan minska svullnad och blödning. För att påverka rehabiliterings tiden så mycket som möjligt så ska man ha påbörjat PRICE inom två till tre minuter.




Pressure (tryck): Lindningen bör sitta på 30-60minuter. Lossa trycket och lindan lindas om med jämna mellanrum. 
Rest (vila): Vila helt enkelt under de närmaste dagarna! Fortsatt aktivitet kan förvärra skadan. 
Ice (kyla): Kylan ger en lokalt smärtlindrande effekt. Placera aldrig is direkt på huden för att undvika frostskador.
Compression (kompression): De första dagarna bör ett kompressionsförband användas för att behålla trycket mot vävnaden och avlasta området. På natten kan man ta bort kompressionsbandaget.

Elevation (högläge): Högläge av den skadade muskeln påverkar hur  svullet och vätskeansamlat det blir runt skadan. Detta borde göras under de första 2-3 dagarna.


  • Lindan lindas alltid i riktning mot hjärtat och kroppsdelar placeras alltid minst 30 cm ovanför hjärtats nivå vid högläge.


När man ska till att börja träna igen så ska man se till att värma upp ordentligt och träna lugnt och försiktigt. Efterhand kan man öka träningen. Överskrid inte smärtgränsen. Om man är otränad bör man inte belasta muskeln i början av träningspasset. Håll musklerna varma med skyddande klädsel!


Och jag tror knappt det är sant! När jag var ute och sprang i fredags (eller lördags, svårt att komma ihåg dagarna nu förtiden) så halkade jag. Tänkte inte så mycket på det utan fortsatte och springa klart varvet. Igår började jag fundera lite. Den dära smärtan i framsida lår släpper inte efter det.. Den är lika ihärdig nu som då, om inte värre.

Tänk om man hade vetat lite mer om detta? Då hade jag kanske inte haft ont idag. Frågade min PT idag om hur jag skulle göra. Blir gång och träna överkroppen ett par dagar. Mmm.. va ska man säga, IT SUCKS! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar