fredag 1 mars 2013

Vi bygger våra sjukdomar

Jag håller på att försöker knåpa ihop lite information till mig, och för alla som vill läsa, om lite allt möjligt inom hälsa, kost och motion. Detta är lite fakta om övervikt och fetma. Mer information kommer när jag hinner läsa och förmedla.

Visste ni att rörelse kan få kroppen att läka bättre? Att vila och stillhet inte alls är vad man behöver för att läka (undantag vid sjukdomar som tex feber)? Rörelse ger ett bättre blodcirkulation och syresättning i kroppen som i sin tur gör så att sår läker snabbare och leder mjukas upp.

Det finns 25-åringar som har kondition som en 50-åring. Barn är överviktiga. Mer än 40 miljoner barn, under fem år, var överviktiga under 2010. Under 2008 så var fler än 1,4 biljoner vuxna människor (20 år och uppåt) överviktiga. Varav 200 miljoner av men och nästan 300 miljoner av kvinnor led av fetma. I Sverige år 2009 var 45% av svenska befolkningen mellan 16-84 överviktiga eller feta. 65% av världens befolkning lever i länder där fler folk dör av övervikt och fetma än av undervikt. Fetma går att förhindra. Otränade kroppar kan göra oss sjuka. Tonåringar får åldersdiabetes. Våra muskler tynar bort av att aldrig få arbeta!

Vi behöver få andas intensivt och få upp pulsen. När man motionerar bildas endorfiner som gör oss både piggare och gladare.  Man kan även bli hängig av vätskebrist. Inte bara huvudvärk utan också sömnighet kan bero på vätskebrist. Därför är det viktigt att dricka minst 2 liter vatten om dagen. Dessutom så påverkas ämnesomsättningen. En liten sak att lägga på minnet; är du törstig så har du redan vätskebrist. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar