lördag 2 februari 2013

Undvik skavsår


Jag och D skulle ut och gå i morse. Sådär lagom tidigt… Det slutade med att vi fick vända vid parkeringen och inte komma ut igen. Mitt skavsår håller på att dödar mig! Jag har aldrig varit med om något liknande. Att det gör så ont! Nåde mig! Jag började sitta med tankarna om jag skulle behöva köpa ett par nya skor. Så jag gjorde som jag alltid gör, jag googlade för att hitta någon information om skavsår. Måste finnas något man kan göra för att motverka det och inte behöva lägga ut pengar på ett par nya skor.

Jag hittade en artikel som en fysioterapeut säger att skavsår bara är slarv. Att gå in ett par nya skor är tydligen väldigt viktigt för att slippa skavsår. Man ska ha på sig skorna max 15 minuter åt gången i början, och inte ha för bråttom.
Smörja in strumpan med vaselin låter inte så trevligt vill jag hävda men det ska göra så att det glider lättare i skorna. Jag tror jag kommer pröva med dubbla strumpor nästa gång. Då glider strumporna mot varandra istället för mot huden. Man kan även, som jag ska pröva med mina skor, blöta upp skorna ordentligt med varmt vatten så att skinnet mjukas upp. 

Tejp eller skavsårsplåster kan användas som förebyggande syfte om man har lätt att få skavsår. Jag har så pass problem med mina skor att plåstrerna blir sönder skavda. När det gäller att tejpa så ska man inte tejpa en liten bit då den lätt kan korva ihop sig i skon. Utan ska man tejpa så ska man tejpa ordentligt med en lite finare tejp som har en hal yta. 

Att tänka på vid omplåstring av skavsår:

  • Stick inte hål på blåsorna, de är till för att skydda huden under.
  • Täpp inte till såret med plåster utan försök hålla det så luftigt som möjligt  och tvätta ordentligt med tvål och vatten.
  • Sätt på en filtring eller liknande så att trycket på hälen inte blir direkt på såret. Fäst med tejp.
  • Tårna är svårt att göra något åt. Man kan alltid dra runt en tejpbit när det börjar att skava
  • Under foten kan man sätta en filtring eller liknande runt sår och tejpa ordentligt runt foten med tejp. Tänk på att vanlig tejp lossnar lätt under foten. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar