tisdag 19 mars 2013

Muskelbristning

Muskelbristning är när muskelfibrerna går sönder. När en muskelbristning bryter ut kan det handla om att hela muskeln är skadad eller bara enskilda delar. En lokal blödning i och kring den trasiga muskelvävnaden uppstår vid en s.k. muskelbristning.

Beroende på hur vältränad en muskel är avgör hur lätt en skada uppstår. En otränad muskel har större risk för att bli överbelastad, och där av få en muskelbristning än en vältränad muskel. Genom stor belastning under kortid eller låg belastning under längre tid eller ouppvärmda muskler kan orsaka muskelbristning.

Om man är en av de olyckliga och få sig en sträckning så ska man så fort som möjligt lägga ett tryckförband som kan minska svullnad och blödning. För att påverka rehabiliterings tiden så mycket som möjligt så ska man ha påbörjat PRICE inom två till tre minuter.




Pressure (tryck): Lindningen bör sitta på 30-60minuter. Lossa trycket och lindan lindas om med jämna mellanrum. 
Rest (vila): Vila helt enkelt under de närmaste dagarna! Fortsatt aktivitet kan förvärra skadan. 
Ice (kyla): Kylan ger en lokalt smärtlindrande effekt. Placera aldrig is direkt på huden för att undvika frostskador.
Compression (kompression): De första dagarna bör ett kompressionsförband användas för att behålla trycket mot vävnaden och avlasta området. På natten kan man ta bort kompressionsbandaget.

Elevation (högläge): Högläge av den skadade muskeln påverkar hur  svullet och vätskeansamlat det blir runt skadan. Detta borde göras under de första 2-3 dagarna.


  • Lindan lindas alltid i riktning mot hjärtat och kroppsdelar placeras alltid minst 30 cm ovanför hjärtats nivå vid högläge.


När man ska till att börja träna igen så ska man se till att värma upp ordentligt och träna lugnt och försiktigt. Efterhand kan man öka träningen. Överskrid inte smärtgränsen. Om man är otränad bör man inte belasta muskeln i början av träningspasset. Håll musklerna varma med skyddande klädsel!


Och jag tror knappt det är sant! När jag var ute och sprang i fredags (eller lördags, svårt att komma ihåg dagarna nu förtiden) så halkade jag. Tänkte inte så mycket på det utan fortsatte och springa klart varvet. Igår började jag fundera lite. Den dära smärtan i framsida lår släpper inte efter det.. Den är lika ihärdig nu som då, om inte värre.

Tänk om man hade vetat lite mer om detta? Då hade jag kanske inte haft ont idag. Frågade min PT idag om hur jag skulle göra. Blir gång och träna överkroppen ett par dagar. Mmm.. va ska man säga, IT SUCKS! 

fredag 15 mars 2013

You want me down on earth, but i am up in space

Helt färdig! Efter nästan 4 träningspass är mina armar fyllda med bly och benen bär mig knappt! Nu har jag bara 3 pass kondition, 15x2 dips och 15x2 bredbenta benböj med min mina 5 kilos hantlar kvar att göra. Får se om jag orkar göra allt detta idag. Det är ju fredag så skulle kunna träna hårt med kondition imån istället.
Har mått lite halv kasst sen i söndags så det betyder att jag har orkat tränat varannan dag. Vilken medfört att jag missat tre timmar som jag ska träna ikapp! Men efter mega passet idag så tror jag som sagt att jag fortsätter imån istället med ett mega kondis pass. 
Samt att jag har under denna vecka ätit dåligt. Får väl försöka få i sig så mycket det går men det är inte lätt när det tar stopp. Fast när det kommer till mig så kan jag inte vara för hård på maten hela tiden. Belöningssystemet måste få något för all möda. Då menar jag inte att man åker till McDonalds och efter det klämmer i sig wienerbröd.. nej men något extra.
Idag funderar jag på om man skulle ha myst ner sig i soffan med lite gurka, banan och äpple tillsammans med en film kanske? Och D så klart! 

Morgondagen ser ut att bjuda på lite utomhusaktivitet. Korvgrillning på ösjön! Mysigt ju! :) Sen ska jag nog svänga in på kupolen och köpa mig en ny jacka som jag såg på rean. Nya vinterjackor köper väl alla på vårrean? ;)

31 Mars så ställer vi om klockan till sommartid! Härligt! Får snart ut och springa utan att halka på isen (annars föredrar jag våren framför sommaren)!

söndag 10 mars 2013

Boracay, bilder

Jaha, välkommen feber! Jag hoppas du inte är här för att stanna... 

Eftersom jag nu blev dålig så har jag haft tid och minimalt lite energi till att fixa lite bilder! Alla dessa bilder är från när vi var i Filippinerna. På ön Boracay. Kan inte vänta på att få åka utomlands igen! Nästa anhalt blir Grekland!





Eftersom jag nu inte har gjort något mer än ett par promenader idag så får jag lov att träna igen alla dagar jag kommer missa under andra tillfällen!

Har pratat lite med D också. Om hur vidare jag ska göra. Gå upp på heltid igen eller vad? Lite mer klirr i kassan skulle vara skönt men isf så vill jag börja på ett nytt skift.
Åh det är dags att börja knåpa ner flera rader på ett CV. Dags att börja söka lite jobb. Nu har jag bestämt mig för vad steg ett är i alla fall. Spännande!

Dag tio

Idag är det dag tio av min träningsperiod med Kick-start. Och med lite kramper, lite humörsvängningar och av att känna sig lite hängig, trött och nere (pga hormonerna) så har de 5 senaste dagarna känt lite motigt faktiskt. Men det var något jag visste skulle komma. Nu kan det bara bli bättre! Förutom att jag har ont i magen och är lite lätt illamående idag och jag vet inte varför?

Efter dessa dagars träning så känna jag att min kropp och själ svävar på moln samtidigt som man är tung som sten till och från av träningsvärk. Känns härligt att ha kommit igång igen. Det var visserligen tungt i spåret. Konditionen blir bara bättre och bättre. Använder mig av appen RunKeeper för att hålla koll på lite siffror. Distans och tid. Lite roligt är det att se hur mycket kalorier man bränner.

Man känner verkligen förändringen i kroppen! Man känner sig fräschare, piggare, mindre stressad, mindre mensvärk(!) och även mindre hormonsvängningar. Allt detta får mig att bli så mycket gladare. Bara av att känna förändringen i kroppen är helt fantastiskt!

En sak jag fortfarande inte däremot tycker om. Att väga maten. Att gå efter "såhär mycket måste du/får du bara äta". Så därför försöker jag lära mig vad som är lagom. Räknar på köttet och på dom "stora" kolhydraterna och se till att jag äter minst 100 gram grönsaker.
Jag har insett att detta är en väldigt stor förändring i mitt liv! Så för att vänja mig vid denna nya livsstil ska jag låta denna procedur ta sin tid. Inge stress. Inte vara för strikt. Fundera mer på vad jag äter, hur ofta jag äter och hur mycket jag äter. Äter jag mer mellanmål och regelbundet så är jag inte nå sötsugen alls! Märker även att när jag slarvar med maten blir mitt humör mycket sämre och väldigt fort! Så äta och dricka regelbundet. 2 liter vatten är inga större problem längre!

Måste börja fundera på hur jag gör efter denna månad är slut! Träna hemma det vet jag att jag ska göra! Inte mer med det! Det känns helt klart bättre av att vara hemma än på ett gym med massvis med människor!
Tagbilar, Filippinerna
Men ska jag förlänga mitt medlemskap på samma sida som jag använder mig av nu (som funkar väldigt bra)? Eller ska jag pyssla ihop ett eget schema? Och skulle jag satsa på den där andra träningsprogrammet, Run 4 Fun? Som sagt, det finns några saker att fundera på. Vilket är det bästa sättet att fortsätta att träna?

"The will to conquer is the first condition of victory"

onsdag 6 mars 2013

Trött och hängig

Trött och hängig. Kom smygandes på idag. Började med en huvudvärk. Blev lite soffhäng och inte gjorde jag så mycket. Soffan, tv, te och padda tills D kom hem. Det är inte en skön trötthet jag känner av idag. Måste vara pga mensvärk. Träningen gick inte så bra men den blev genomförd. I ett lugnare tempo. Nya tag i morgon!

Jag må säga att kondition inomhus är väldigt mycket svårare än löpträning utomhus! Men jag håller på och gör en spellista på spotify och med den ska man kunna freak out till! Det gäller ju bara att ha en hög puls! Mycket enklare om man har så roligt man kan. Men ack så jobbigt!

måndag 4 mars 2013

Välmående och lycka

Välmående och lycka sprider sig i kroppen. Det är ovanligt för mig att vara lycklig utan någon större anledning. Utan att någon är här och ger mig denna känsla. Jag är bara lycklig över allt. Jag älskar att träna! 

Visst finns det fortfarande vissa saker som kan göra mig lite mindre lycklig som gör sig påmind titt som tätt. En av de stora faktorerna är att jag inte vet vad jag vill bli när jag blir stor. Ett av de stora dilemmat jag har är också att jag jobbar halvtid enbart just nu och gör inget den andra tiden.. Men jag vill verkligen inte gå tillbaks på hundra procent igen. I alla fall inte till det jobbet jag har idag.

I morgon är det jobba som gäller. I morgon kväll blir det att köra min timmes träning igen. Jag längtar redan! På onsdag däremot så är det ledigt och då blir det mera träning. Det ska bli lite gående med mamma, Li och Lo. Efter det blir det ett zumba pass hemma hos mamma, styrketräning och stretching! Oh yes! Detta ska jag syssla med på min lediga onsdag. Och självklart handla lite mat och förnödenheter!

Nu när jag har förberett morgondagens frukost, lunch och mellanmål. Diskat och plockat ihop samt duschat, så blir det lite avslappnande stretching. Ja jag sa ju att jag skulle verkligen försöka göra det roligt, eller avslappnande i alla fall!

Har druckit 3-3,5 liter vatten idag! Hur mycket har du druckit? ;)

lördag 2 mars 2013

Andra Mars - dag två

Redan efter dag två med Kick-Start programmet (som går ut på att träna en timme om dagen och äta rätt) så känner jag av träningsvärken. And it hurts!

Jag är väldig dålig på att stretcha. Det är något jag anser vara tråkigt. Måste på något sätt försöka tycka om att stretcha. Försöka lära mig att slappna av. Behöver inte ta så lång tid egentligen. Men gör jag det inte så lär jag för alltid förbli stel.

I morgon, ca kl 17, ska jag träffa mamma och försöka hjälpa henne att komma fram med träningen. Hon brukar ha så många ursäkter. Men det är väl kanske dags att inte låta henne få igenom sina ursäkter. Har man inte riktigt bestämt sig att man kan genomföra sin träning så lär man aldrig lyckas. Beslutsamhet är a och o.

Förutom att jag är dålig med att stretchingen så är jag även dålig på att äta. Jag märker det att jag inte får i mig alla mina 1500 kcal. Det är jätte svårt! Och det är svårt, så fort man råkar få besök iaf, att hålla mattiderna också. Men jag kanske inte ska vara så hård på mig själv. Det är ju ändå bara dag nr två. Mer viktigt att fokusera på att jag gör faktiskt detta och behöver få ställa om kropp och sinnet på att såhär ska jag göra denna månad. I morgon är en ny dag med nya tag. I morgon tar jag nya tag och i morgon ska det gå bättre med träningen, kosten och stretchingen!

Mitt mål imån, stretcha minst 30 min i morgon!

Foto från semestern i Filippinerna, detta är från ön Bohol.

fredag 1 mars 2013

Vi bygger våra sjukdomar

Jag håller på att försöker knåpa ihop lite information till mig, och för alla som vill läsa, om lite allt möjligt inom hälsa, kost och motion. Detta är lite fakta om övervikt och fetma. Mer information kommer när jag hinner läsa och förmedla.

Visste ni att rörelse kan få kroppen att läka bättre? Att vila och stillhet inte alls är vad man behöver för att läka (undantag vid sjukdomar som tex feber)? Rörelse ger ett bättre blodcirkulation och syresättning i kroppen som i sin tur gör så att sår läker snabbare och leder mjukas upp.

Det finns 25-åringar som har kondition som en 50-åring. Barn är överviktiga. Mer än 40 miljoner barn, under fem år, var överviktiga under 2010. Under 2008 så var fler än 1,4 biljoner vuxna människor (20 år och uppåt) överviktiga. Varav 200 miljoner av men och nästan 300 miljoner av kvinnor led av fetma. I Sverige år 2009 var 45% av svenska befolkningen mellan 16-84 överviktiga eller feta. 65% av världens befolkning lever i länder där fler folk dör av övervikt och fetma än av undervikt. Fetma går att förhindra. Otränade kroppar kan göra oss sjuka. Tonåringar får åldersdiabetes. Våra muskler tynar bort av att aldrig få arbeta!

Vi behöver få andas intensivt och få upp pulsen. När man motionerar bildas endorfiner som gör oss både piggare och gladare.  Man kan även bli hängig av vätskebrist. Inte bara huvudvärk utan också sömnighet kan bero på vätskebrist. Därför är det viktigt att dricka minst 2 liter vatten om dagen. Dessutom så påverkas ämnesomsättningen. En liten sak att lägga på minnet; är du törstig så har du redan vätskebrist.