lördag 6 april 2013

Ett faktum och en bitter sanning om ditt beroende!


Kastar upp lite information som jag hittade på sund.nu

Snus är finmald tobak med tillsats av bland annat salter, aromämnen och fuktbevarande ämnen. I snus ingår dessutom cirka 2500 kemiska ämnen, till exempel bly, kadmium, arsenik, nickel, polycykliska kolväten och radioaktivt polonium. Snus innehåller tusen gånger mer nitrosaminer än vad som är tillåtet i livsmedel som skinka och öl. Nitrosaminer kan vara cancerframkallande.

Även detta

En gång nikotinist – alltid nikotinist
Nej. Alla kan sluta med nikotin, men en del har svårare än andra. Det finns hjälpmedel nikotinläkemedel som fördubblar chansen att lyckas och rökavvänjare som ger tips och råd.

Snus och stress - en livsavgörande faktor
Stressnivån i samhället stiger. Många tar en snus för att varva ned när tempot blir för högt. Men nikotinet i snuset fungerar inte avslappnande. Istället "stressar" det hjärta och blodkärl och höjer hjärtfrekvensen med upp till 10-20 slag per minut. Idag beror omkring hälften av alla dödsfall i Sverige på hjärt- och kärlsjukdomar. En orsak till många av dessa är typ 2 diabetes - den vanligaste formen av diabetes. En studie som Karolinska Sjukhuset har genomfört visar att den som snusar tre dosor i veckan ökar risken för typ 2-diabetes med 300%. För snusare kan stress betyda skillnaden mellan liv och död.

Risker med snusning

Det är vanligt att få skador på tandköttet om man snusar. Snus innehåller cancerframkallande ämnen. Snusning ger ökad risk för cancer i bukspottskörteln. Det finns också ett samband mellan snusning och skador på leder och muskler, nedsatt hörsel, minskad möjlighet att bli gravid.
Det är inte vanligare att få hjärtinfarkt om man snusar än om man inte gör det, men risken för att en infarkt ska vara dödlig är större. Enstaka undersökningar pekar på att det finns en ökad risk för snusare att drabbas av stroke och diabetes men klara bevis saknas ännu.

Slutasnusa.se finns och är en bra sida! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar